Паметник на генерал Никола Иванов в гр. Свиленград

Статистика
Начало:
14.6.2017 г.
Край:
1.10.2017 г.
Целева сума:
75000,00 лв.
Събрани средства:
26495,50 лв.
35,00% Complete (success) 35,00%
75000,00 лв.

 

"Докато трае дългата обсада, Иванов подготвя частите за успешния щурм на крепостта. Така се стига до март 1913 г., когато генералът повежда своите войници към считаното от много военни специалисти за непревземаемо укрепление. И постига една от най-славните и бляскави военни победи на България. Отзвукът за този български триумф е невероятен. От цял свят на Балканите се стичат военни експерти и кореспонденти, за да проучат нечувания успех на нашата армия. Кореспондентът на френското списание „Журнал” Людовик Надо отбелязва: „Внезапността на артилерийската буря и бесният устрем на пехотата лишиха гарнизона от сила. Те създадоха у защитниците паника, каквато вече изпитаха техните събратя по оръжие в Лозенград и Люлебургаз”.
Авторитетният италиански вестник „Кориере дела сера” не спира да се чуди как нашенци са успели да преодолеят здравите телени заграждения, високите по 3 метра укрепления от камъни и пръст и пълните с вода ровове около крепостта. А английският „Таймс” обобщава в коментара си: „В Източна Европа се яви нова военна сила, която даже великите сили не ще могат да удържат”! Що се отнася до генерал Иванов, който през последвалата Междусъюзническа война води с войската си тежки битки срещу цялата гръцка армия от Кукуш до Горна Джумая, той остава в историята и като един от първите български военни теоретици.
След Първата световна война, вече зачислен към запаса, той работи като военен историк, общественик и публицист. Автор е на книгата „Народната партия и Балканските войни 1912-1913 г.” и на двутомната „Балканската война 1912-1913 г.” Умира на 79-годишна възраст в София на 16 септември 1940 г. А Одрин и до днес остава символ, че за българите непревземаема крепост не съществува и заедно с героичния връх Шипка остава като жалон, който ни дава упование, че никога не трябва да губим вярата в достойнствата на нашата нация. “
Скулптурата, представяща го на кон, щe бъдe oтлятa oт мecинг в peaлни paзмepи. Тя щe e виcoĸa 3 мeтpa и ще тежи 1 тoн!
Активистите и доброволците от фондация “Въздигане” се ангажираме с последователите си да съберем
50% от сумата за този паметник. Той ще бъде поставен в гр.Свиленград. Нека споменът за българския триумф не остава само в архивите на чуждите летописци, възхваляващи подвизите на войниците и ген.Иванов, а да бъде почетен достойно с ангажираност и уважение от целия български народ.
По този повод създадохме лимитирана серия посребрени монети с релефния образ на великия генерал Никола Иванов. Цената на монетата е 20 лева - стойността на Вашето дарение за издигането на неговия паметник в България!

Подкрепете ни и получете подарък